Pod hradom Čičva pribudla nová kyslíková dráha

02.08.2013 Vranov nad Topľou

Sedliská 2. augusta (TASR) - Kyslíková dráha so siedmimi hernými prvkami je novou atrakciou obce Sedliská v okrese Vranov nad Topľou. Na jej výstavbe sa podieľala samospráva spolu s miestnymi dobrovoľníkmi.
Starosta Sedlísk Jozef Dobrocký TASR informoval, že nová kyslíková dráha je umiestnená na trase turistického chodníka, ktorý vedie k zrúcanine stredovekého hradu Čičva. Turisti si teda najnovšie môžu popri potulkách za históriou zároveň overiť svoju kondíciu či šikovnosť na viacerých herných konzolách.
"Zásluhu na realizácii tohto diela má predovšetkým mladá dobrovoľníčka z našej obce Martina Husárová, ktorá ma pred niekoľkými mesiacmi informovala, že by sa chcela uchádzať o podporu zamýšľaného projektu cez nadáciu Ekopolis. Túto iniciatívu som, samozrejme, uvítal," povedal Dobrocký.
Mladej dobrovoľníčke sa napokon projekt kyslíkovej dráhy podarilo presadiť a z nadácie získala dotáciu vo výške 500 eur. "Vzhľadom na členitý terén v blízkosti hradu sa ukázalo, že tieto prostriedky stačiť nebudú. Obec sa preto rozhodla prispieť ďalšími financiami, ako aj materiálom, aby sme všetko dotiahli úspešne do konca," poznamenal starosta.
"Našou hlavnou motiváciou bolo urobiť niečo dobré pre ľudí. Na výstavbe kyslíkovej dráhy a jednotlivých herných prvkov sa podieľali dobrovoľníci bez nároku na honorár. Boli to moji priatelia, spolužiaci, pomáhal nám aj môj otec, ktorý bol kedysi stolárom," priblížila Husárová, študentka Katedry geografie a regionálneho rozvoja Prešovskej univerzity.
Sedem herných prvkov, z ktorých pozostáva kyslíková dráha, je podľa jej slov určených nielen pre deti a mládež, ale aj skôr narodených návštevníkov hradného kopca.
 

Vyberte región